Bulaşık Makinesi Bakımı ve Temizliği
Bulaşık Makinesi
Evde en çok vakit geçirilen yerlerden biri olan mutfak alanının en önemli elektronik cihazlarından biri kuşkusuz bulaşık makinesidir. Özellikle kalabalık ailelerde ve çalışan insanların yaşamında büyük kolaylık sağlayan bulaşık makinesi, mutfakta geçirilen temizlik zamanını kısaltarak hijyenik bulaşıkların yolunu açıyor. Yüksek derecelerde yıkama yaparak sağlığa uygun temizliğe ulaştırıyor. Su kaybı açısından elde yıkamaya göre tasarruf sağlıyor ve kısıtlı su kullanarak hem çevreye hem de faturalara olumlu olarak yansıyor. Su ve enerji tasarrufu dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Elde yıkama yapıldığında harcanan su yerine bulaşık makinesi çalıştırılarak defalarca yıkama yapılabilmektedir.
Bakım ve Temizlik
Bulaşık makineleri kirli bulaşıkları yüksek ısıda yıkayarak hijyenik temizlik sağlar. Günaşırı kullanılan bu makineler gerekli bakımları yapıldığı sürece uzun ömürlü olarak kullanılabilirler. Öncelikle dikkat edilmesi gereken konulardan ilki parlatıcı ve tuz haznelerinin doldurulmasıdır. Her yıkama öncesi kontrol edilmesi gereken bu hazneler, makinenin temiz yıkaması açısından oldukça önemlidir. Parlatıcı haznesi parlatıcı sıvı ile doldurulmalıdır aksi halde bulaşıklarda çiziklerin oluşmasına neden olmaktadır. Tuz haznesi de gerekli zamanlarda kontrol edilerek hijyenin devam etmesi sağlanmalıdır.
Bulaşık makineleri bulaşık makinesi deterjanı kullanılarak çalıştırılmalıdır. Farklı tipte deterjanların kullanılması makinenin temiz yıkamamasına veya zarar görmesine neden olabilir. Belirli aralıklarla bulaşık makinesi temizleyici deterjanları kullanılmalı, makine boş olarak bu deterjan ile çalıştırılmalıdır. Makinenin zemin kısmında bulunan süzgeç belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Bulaşıklarda kalan artıkların biriktiği bu süzgeç, dolu olarak çalıştırılması halinde bir sonraki yıkamada yıkanacak bulaşıkların kirlenmesine sebebiyet verebilir.
Makinenin Kullanım Ömrü Nasıl Arttırılır?
Günaşırı kullanılan bulaşık makinesi zamanla iç yüzeyinde kireç oluşumlarına neden olarak borularının tıkanmasına yol açar. Giderde yaşanan tıkanmalar atık su tahliyesine izin vermez ve su taşmalarına hatta makine bozulmalarına sebep olabilir. Belirli aralıklarla kireç önleyici sıvı ile gider ve iç aksamın sorunsuz çalışması sağlanmalıdır. Pervanelerde oluşan kireçlere de dikkat edilmelidir. Temiz su akmasını sağlayan pervanelerde kireç nedeniyle deliklerinde tıkanmalar yaşanabilir. Bez yardımı ile yüzeyi temizlenerek deliklerin kontrol edilmesi gerekir.
Boş makinelerde zamanla oluşan kokular rahatsızlık verebilir. Tüm işlemler yapılmasına rağmen kokunun kaynağı bulunamıyorsa profesyonel temizleme yaptırılabilir. Profesyonel Temizleme ekibi yardımı ile temizlik ve bakım işlemi yapılarak makine ömrünün uzun olması sağlanır.